کردها یکی از اقوام اصیل ایرانیاند که نسبت به سایر اقوام ایرانی به پوشیدن لباس محلی خود تاکید بیشتری دارند و از اینرو یکی از لباسهای زیبا، چشمگیر و جذاب را در بین لباسهای محلی ایران و حتی کل دنیا دارند. لباسهای کردی بسیار شیک، زیبا، پوشیده و در رنگهای متنوع تولید میشود.
از پارچه کردی برای تهیه انواع لباسهای زنانه و مردانه استفاده میشود. در این مقاله سعی داریم به اختصار به انواع پارچه لباس کردی، قیمت آن، نحوه خرید عمده این پارچه و مواردی از این دست اشاره کنیم.
لباس کردی در مدلهای متنوعی در بازار توزیع میشود و در مناطق مختلف کردنشین از انواع مختلف آن استفاده میشود، مثلا اکثر افراد برای تهیه لباس کردی، لباسهای کردی مناطق سنندج و سقز را میپسندند. پارچه لباس کردی در دو مدل برای لباسهای زنانه و لباسهای مردانه مورد استفاده قرار میگیرد و دارای قسمتهای مختلفی است. لباسهای کردی وابسته به مراسمها و جشنها متفاوت هستند ولی چیزی که در تمامی لباسهای کردی بهچشم میآید این است که لباس کردی، متراژ پارچه زیادی دارد.
یکی از مشخصههای اصلی لباسهای کردی که در لباس کردی زنانه بارزتر است، استفاده از پارچههای مختلف و در رنگهای متنوع است که این ویژگی زیبایی چشمنوازی به لباس میدهد؛ این ویژگی بسیار جذاب باعث شده تا برخی از خیاطان برای دوخت لباسهای مجلسی خانمها نیز از پارچه کردی استفاده کنند.
امروزه برای تولید لباس کردی از پارچههای خارجی و وارداتی استفاده میشود ولی این در حالی است که در قدیم از پارچههای محلی برای این کار استفاده میکردند. همانطور که گفتیم برای دوخت لباسهای کردی زنانه تنها از یک نوع پارچه استفاده نمیشود و از پارچههای مختلفی استفاده میشود که در ادامه شما را با برخی از انواع پارچههای کردی زنانه آشنا میکنیم.
پارچه پولکدار، پارچه پولکی یا پارچه الماسی یکی از زیباترین پارچههاست که بیشتر برای زینت دادن پوشاک و تزیین کردن لباسها و یا در وسایل تزیینی و… مورد استفاده قرار میگیرد. به زبان ساده پارچه پولکدار در واقع نوعی پارچه است که به آن قطعات پلاستیکی و یا فلزی متصل است. پارچه پولکدار در طرحها و رنگهای متنوعی تولید میشوند.
پارچه کردی پولکدار اولین بار در مدیترانه، خاورمیانه و کشورهای عربی مورد استفاده قرار گرفت. این پارچه در رده پارچههای گرانقیمت قرار میگرفت؛ از این رو استفاده از این پارچه در آن دوران، نماد ثروت و ثروتمندی بشمار میرفت. در قدیم برای زینت دادن به لباسها از سکه استفاده میشد که امروزه با تولید پارچه پولکدار، از پولکها، در اشکال و رنگهای متنوع و مختلفی بجای سکه استفاده میشود. پارچه پولک دار در طرحها، عرضها و رنگهای متعدد و از پولکهایی مثل پولک بیضی، پولک مربعی، پولک دانه برفی، پولک قلبی، پولک گرد و… تولید میشود ولی پرطرفدارترین و پرفروشترین طرح آن، پولک گرد است.
پارچه پولکی بسیار متنوع است و در انواع مختلف و زمینههای متنوع مثل پارچه پولکی دو رو یا پری دریایی، پارچه پولکی عربی، پارچه پولکی زمینه ساتن، پارچه پولکی توری، پارچه پولکی زمینه حریر و… تولید میشود. پارچه پولکدار کاربردهای فراوانی مخصوصا در تهیه لباسهای زنانه مجلسی دارد که یکی از مهمترین موارد استفاده آن در تهیه پارچه کردی و دوخت لباس کردی است. دیگر موارد استفاده در تولید روسری، شال، روبندههای محلی، تور عروس، اکسسوریهای مختلف، زینتدادن به لباسها و… استفاده میشود.
پارچه پولکدار به دلیل پولکهای متعددی که دارد، نیازمند مراقبت بیشتری است و برای حفظ فرم و شکل پارچه باید نکات مهمی را بخصوص در هنگام دوخت، شستشو و اتو زدن پارچه رعایت کرد. در هنگام دوخت پارچه باید از پسزمینه مناسب استفاده کنیم، در درزهای لباس از پولک استفاده نکنیم، از سوزنهای مناسب در دوخت استفاده کنیم.
برای شستشو نیز بهتر است پارچه را پشت و رو کرده و بعد بشوییم، از ماشین لباسشویی استفاده نکنیم و پارچه را با دست و به آرامی بشوییم، از شویندههای مناسب و ملایم استفاده کنیم، از آب سرد استفاده کنیم.
همچنین برای اتو کردن پارچه پولکدار به هیچ وجه نباید از اتو استفاده کنید و بهترین راه این است که از دستگاه بخاردهنده استفاده کنیم.
یکی از پارچههای ظریف و مشبک است که با روشهای مختلفی تولید میشود و در تهیه لباسهای کردی نقش دارد. پارچه کردی توری کاربردهای فراوانی دارد و علاوه بر پوشاک در دکوراسیون منزل و لوازم دیگر کاربرد دارد.
پارچه توری از جنس نخهای ابریشمی یا لیننی است؛ و برخی از کارخانههای نساجی برای تهیه پارچه تور لوکستر و گرانتر از نخهای طلا و نقره نیز استفاده میکردند، اما در حالحاضر برخی از تولیدکنندگان برای تهیه پارچه توری از الیاف مصنوعی نیز استفاده میکنند. پارچه تور معمولا به سه حالت سوزنی، شیمیایی و ماسوره بافی و با استفاده از نخ و تار تهیه میشود.
پارچههای توری تنوع زیادی دارند و در مواردی زیادی از پوشاک مثل لباسهای مجلسی، لباس زیر، لباس عروس، لباس شب، دامن، شومیز و… و برای باقی مصارف مثل تزیینات، کاغذ دیواری، رومیزی، کوسن، مبلمان، پرده منزل و… مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین از این پارچه برای تهیه برخی از قسمتهای لباس کردی زنانه استفاده میشود.
پارچه توری در انواع رنگها و مدلها تهیه میشود که از میتوان به پارچه تور اورگانز، پارچه تور کش سانول، پارچه تور فرانسه و… اشاره کرد.
در حال حاضر بزرگترین تولیدکننده این پارچه، چین است، ولی در کشورهایی مثل هلند، ایالات متحده آمریکا، ایتالیا و برخی کشورهای اروپایی نیز تولید میشود.
پارچه کردی گیپور از نوع پارچههای توری و بسیار ظریف است. این پارچه از جنس ابریشم یا ریون است و پارچه گیپور اولین بار در فرانسه تولید شد و سپس در سایر کشورهای اروپایی توسعه یافت. پارچه گیپور هیچوقت از مد نمیافتد و مناسب تمام سلیقهها است؛ از این رو کاربردهای فراوانی دارد و در بسیاری از صنایع استفاده میشود، ولی بیشترین مصرف این پارچه در تهیه لباسهای مجلسی و مناسب برای مهمانی و جشنها، لباس عروس، بلوز اداری، پرده، روسری و شال، لباس زیر زنانه و … است.
پارچههای گیپور، توری هستند و شباهت بسیار زیادی به پارچه دانتل دارند و در رنگهای متعدد و طرحهای متنوعی مثل پارچه گیپور ساده، گیپور گرید، گیپور فلزی، گیپور مجلسی، گیپور چرمی، گیپور بافتنی، گیپور نگیندار را میتوان اشاره کرد.
از پارچه گیپور برای تهیه لباس کردی زنانه استفاده میشود. پارچه گیپور از پارچههایی است که در بازار هم به با قیمت پایین و هم با قیمت بالا یافت میشود.
پارچه گیپور از پارچههایی است که به دلیل ویژگیهای فراوان خود، محبوبیت زیادی دارد و در صنایع زیادی استفاده میشود؛ ویژگیهایی مثل وزن کم، ضخامت بالا و مناسب، دوام بالا، بازه قیمتی مناسب، رنگهای متنوع، تنخور زیبا، شفافیت را میتوان نام برد.
پارچه گیپور بسیار راحت و آسان شسته میشود و میتوان از ماشین لباسشویی برای شستشو آن استفاده کرد، بهتر است از شویندههای ملایم و دمای آب استاندارد برای شستشو استفاده کرد و هنگام شستشو آن را برعکس کرد. این پارچه نیاز به اتو زدن ندارد و بهتر است از اتو بخار استفاده کرد.
پارچه حریر یکی از پارچههای نرم و لطیف است که کاربردهای فراوانی بخصوص در تولید پوشاک دارد. از این پارچه علاوه بر تهیه لباس کردی در تهیه روسری، شال، شومیز، رومیزی، پیراهن، کفش، دامن، مانتو و… استفاده میشود.
پارچه کردی حریر با استفاده از تکنیکهای خاص و ترکیبی از دو روش مختلف در بافندگی بافته میشود و به علت الگوی بافت خاص و پیچیدهای که دارد برای تولید پارچههای زینتی بسیار مناسب است. پارچه حریر میتواند از جنس الیاف طبیعی مختلفی مثل پنبه، پشم و… و یا از جنس الیاف مصنوعی باشد.
پارچه کردی حریر ویژگیهایی دارد که این ویژگیها باعث شده است که بیشتر مورد توجه خیاطان و دوزندگان قرار بگیرد. این پارچه در طرحهای متنوع و در رنگهای متعددی تولید میشود، جزو پارچههای دو رو است، به این معنا که میتوان از دو طرف پارچه استفاده کرد؛ به دلیل اینکه در هنگام تولید این پارچه، از روش بافت ری ساتن و تولید حریر ساتن استفاده میشود، این پارچه براقیت ویژهای دارد. پارچه حریر وابسته به نوع و الیاف متغیر است، اما معمولا کشسانی ندارد و پارچه توانایی تنفس دارد.
پارچه ساتن در دستهی پارچههایی است که نیازمند به محافظت است و باید با توجه به روشهایی که در ادامه به آن اشاره میکنیم، از این پارچه مراقبت کرد.
اگر برای شستن این پارچه از ماشین لباسشویی استفاده میکنیم، بهتر است که آن را درون کیسهای قرار دهیم و بعد درون ماشین لباسشویی قرار دهیم. از شویندههای ملایم برای شستشو استفاده کنیم و اصلا از شویندههای سفیدکننده استفاده نکنیم. برای جلوگیری از بهم ریختن بافت و آبرفتگی پارچه بهتر است آن را خشکشویی کنیم.
پارچه حریر در کشورهای مختلفی تولید میشود که از بزرگترین تولیدکنندهها میتوان به چین و هند اشاره کرد.
لباس کردی مردانه تنوع زیادی دارد و وابسته به مراسمهای مختلف که از مهمترین آنها مراسم ازدواج است، متفاوت خواهد بود. قسمتهای مختلف لباس کردی مردانه شامل وا، پاتول، پشت تند، پچ و کراس و… است. بیشترین مصرف پارچه لباس کردی و خرید لباس کردی توسط اقوام کرد است، ولی پرمصرفترین پارچه لباس کردی که توسط بسیاری از افراد اعم از کرد و غیر کرد مورد استفاده قرار میگیرد، پارچه شلوار کردی است که برای دوخت شلوار راحتی آقایان مصرف میشود.
شلوار کردی یکی از پرمصرفترین پارچههای لباس کردی است که تولید بالایی دارد و بسیار پرفروش و محبوب است. از این شلوار در تمام نقاط کشور بیشتر به صورت شلوار راحتی در منازل استفاده میکنند.
شلوار کردی را میتوان از پارچههای مختلفی تهیه کرد که پرمصرفترین این پارچهها، پارچه ترگال، پارچه کجراه و پارچه تترون است که به صورت عدلی و طاقهای به فروش میرسد.
گرماژ پارچه ترگال معمولا 240 گرم و از جنس الیاف ویسکوز و پلیاستر بوده که مقدار الیاف ویسکوز آن بیشتر است. پارچه ترگال پرمصرفترین پارچه برای تهیه شلوار کردی در بین تمامی پارچههای مصرفی است و فروش زیادی دارد.
شلوار کردی جنس تترون در رنگهای متنوعی تولید میشود و ویژگیهای پارچه تترون را دارد. این پارچه کردی بهتر است که با آب سرد شسته شود و بسیار سبک، خنک و راحت است. این پارچه لطیف، نرم و ضد حساسیت، تراکم استانداردی دارد و به طور کلی پارچه مقاومی است؛ به طوری که در برابر چروک شدن، رنگدهی و ساییدگی مقاومت بالایی دارد و گرماژ این پارچه بین 150 تا 190 گرم است.
پارچه کجراه در انواع مختلف جنس فلامنت، ویسکوز و کتان تولید میشود. پارچه کجراه یک انتخاب مناسب برای تهیه شلوار کردی است؛ زیرا قیمت مناسب و اقتصادی دارد. ما در گوهربافت پارچه شلوار کردی کجراه را تولید میکنیم. شما میتوانید برای خرید بهترین پارچه کجراه با کارشناسان ما در تماس باشید.
لباس کردی مردانه حالت آزادتر و گشادتری دارد. پارچه کردی مردانه مثل لباس کردی زنانه، در مدلها و رنگهای متنوعی تولید میشود، اما لباسهای کردی مردانه به رنگ سرمهای، قهوهای و… پرفروشترین و محبوبترین رنگ در بین رنگهای تولید شده است. در تهیه لباس کردی مردانه در هر قسمت از پارچههای مختلفی استفاده میشود که ادامه به قسمتهای مهم لباس کردی مردانه و پارچههای مصرفی آن به اختصار میپردازیم:
کراس همان پیراهن است، ولی در لباس کردی یقه ندارد و آستین بلندی دارد. در دوخت پیراهن لباس کردی از پارچههای ساده یا گلدار که بیشتر از جنس الیاف کتان و یا الیاف نخ است، استفاده میشود.
پچ یا همان دستمال سر مردانه که مردان به دور سر خود میپیچند، دیگر بخش لباس کردی است. پارچه مصرفی برای تهیه پچ سه متر است و بیشتر از رنگهای سیاه و سفید استفاده میشود؛ جنس این پارچه از الیاف نخ است.
پشت تند از پارچه گلدار تهیه میشود و متراژی شش متری دارد و آن را به دو صورت ساده یا گره چین به دور کمر میبستند که در آن اسلحه یا خنجر را قرار دهند.
لباس نیمتنه مورد استفاده در لباس مردانه کردی است. این بخش از میتواند ساده یا گلدار، پنبهای یا پشمی و همچنین وابسته به فصل مورد استفاده میتواند از جنس نازک و یا ضخیم باشد. نوع مرغوب و با کیفیت آن از موی نوعی بز تولید میشود که به مرغوز یا مهرهز مشهور است.
پاتول یا پانک در واقع همان شلوار گشاد با پاچه تنگ است که در لباسهای مردانه کردی دیده میشود. تنگی پاچههای شلوار این لباس کردی به دلیل تردد آسان و مانعی در برابر نفوذ سرما است. این پارچه به دو صورت ساده و گلدار و برای تهیه این پارچه بیشتر از جنس الیاف نخ یا الیاف کتان استفاده میشود.
در حال حاضر در کشور ما مراکز فروش عمده پارچه لباس کردی به صورت متعدد و با قیمت مناسب و کیفیت دلخواه شما وجود دارد. همچنین برای تهیه لباس کردی میتوان از پارچه لباس کردی وارداتی و نیز از پارچههای داخلی که بیشتر در شهرها و استانهای کرد زبان یا کردنشین مثل خراسان، کردستان، شیراز، کرمانشاه هستند، استفاده کرد.
پارچه کردی به دلیل تنوع زیاد و رنگبندی فراوان و وابسته به عواملی مثل نوع الیاف مصرفی پارچه، طبیعی بودن یا مصنوعی بودن الیاف پارچه، رنگ و مدل پارچه کردی، وارداتی بودن یا نبودن پارچه و دیگر ویژگیها متغیر است؛ اما باید خاطر نشان کرد که پارچه لباس کردی خیلی قیمت بالایی ندارد و انواع پارچه مصرفی در تهیه و دوخت لباس کردی را میتوان در بازههای قیمتی متفاوت از ارزان تا گران تهیه کرد.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و انتخاب مناسبترین پارچه کردی با کارشناسان مجموعه گوهر بافت در تماس باشید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.
پاسخگویی تلفنی از ۹ تا ۱۹
تولیدی گوهربافت تولیدکننده انواع پارچه کردی نظیر کجراه در رنگهای متنوع است. اگر قصد خرید این نوع پارچه را دارید، شماره خود را بگذارید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.